U bent hier

Update | SARS-CoV-2 (COVID-19) - antistoffen

30-04-2020

Naar aanleiding van de grote vraag naar de bepaling van SARS-CoV-2 antistoffen in bloed kunnen wij u melden dat deze test vanaf 4 mei 2020 in het laboratorium zal uitgevoerd worden.

Voor deze test is een specifiek aanvraagformulier voorzien. Dit formulier vermeldt een aantal gegevens die u kan aankruisen indien van toepassing en die mogelijk relevant zullen zijn in het kader van eventuele RIZIV-tussenkomst. U kan de test tevens aanvragen door ‘SARS-CoV-2 IgG’ te vermelden in het vak ‘andere analysen’ van het routine aanvraagformulier. Voor de test is afname van een serumtube vereist.

Het is van belang te weten dat informatie inzake de vergoeding en terugbetalingscriteria van de test op dit moment nog niet beschikbaar is. De aanvragende arts en de patiënt dienen er zich van bewust te zijn dat de test volledig aan de patiënt zou kunnen aangerekend worden. Wat betreft de precieze voorwaarden voor eventuele tussenkomst vanwege het ziekenfonds en het tarief dat zal worden toegepast, dienen we te wachten op de publicatie van de terugbetalingsmodaliteiten in het staatsblad.

Op dit moment maakt het laboratorium gebruik van de LIAISON® SARS-CoV-2 S1/S2 IgG methode voor de kwantitatieve bepaling van IgG-type antistoffen in bloed. Deze methode heeft het voordeel dat ze geautomatiseerd kan worden waardoor de bepaling van grotere reeksen stalen mogelijk is. Mits inachtneming van een incubatieperiode van minstens 14 dagen na de start van symptomen heeft deze methode een gevoeligheid van 97,4% en een specificiteit van 98,5%.

De SARS-CoV-2 IgG test is niet geschikt voor de diagnose van een acute COVID-19 infectie. In dat geval dient gebruik gemaakt te worden van de SARS-CoV-2 PCR test op een nasopharyngeale wisser of een gecombineerde keel-neuswisser.

De SARS-CoV-2 IgG test is bedoeld om de aanmaak van IgG antistoffen na een al dan niet symptomatische infectie op te sporen. Deze test kan ook een meerwaarde bieden bij contact tracing. Een SARS-CoV-2 IgG seroconversie treedt op na een gemiddelde incubatieperiode van 9-14 dagen vanaf de start van symptomen. Voor een betrouwbaar resultaat is het raadzaam om met deze periode rekening te houden vooraleer de bloedname uit te voeren.

Niettegenstaande het feit dat wij verheugd zijn de SARS-CoV-2 IgG test te kunnen aanbieden, willen we in alle transparantie wijzen op een aantal relevante opmerkingen:

  • het uitvoeren van de test zal in grote mate bepaald worden door de beschikbaarheid van reagentia; in geval van stockbreuk zullen wij, in functie van de beschikbare opslagcapaciteit, de ontvangen stalen bewaren voor bepaling op een later moment;
  • de criteria voor vergoeding van de test zijn op dit moment niet gekend; informeer uw patiënt dat de test volledig voor eigen rekening kan zijn;
  • een negatief resultaat sluit een recente infectie (<14 dagen geleden) niet uit;
  • een positief resultaat toont de aanwezigheid van IgG-type antistoffen aan; het is op dit moment niet geweten of en hoe lang deze antistoffen beschermend werken.

Voor meer informatie over de SARS-CoV-2 IgG test kan u contact opnemen met het laboratorium.